teologie sistematica
pr. lect. dr. Dan Sandu
LUCRARI
ACTIVITATE PASTORALA
ACTIVITATE DIDACTICA
PREDICI AUDIO
BLOG PERSONAL
COLABORARI
ERASMUS / SOCRATES
BIBLIOTECA
 
sufism

Lucrari

Volume de autor

    Cu aceasta carte Dan Sandu face un demers in a cuprinde insasi esenta spiritualitatii ortodoxe din Romania. incepand cu o scurta schita a dezvoltarii istorice a Bisericii Ortodoxe din Bazinul Carpatic in antichitate tarzie si Evul Mediu, autorul se concentreaza pe una dintre cele mai negre capitole din istoria recenta: perioada comunista in Romania, atunci cand viata bisericeasca a fost suprimata si biserici au fost abandonate si distruse. Dar, dupa 1989/90 aceiasi Biserica Ortodoxa, care a suferit atat de mult in timpul celor "40 de ani in desert" sub regimul comunist, a renascut ca pasarea Phoenix din cenusa, asa cum arata Dan Sandu intr-o prezentare panoramica cu multe exemple concrete . «Cenusa si flacari. Ortodoxia ca Credinta in Romania» este un rezumat modern, care cuprinde situatia actuala dar si istoria Ortodoxiei in Romania.

    Ashes and Flames. - Dimensiunea moderna a hristologiei - Orthodoxy as Faith in Romania (ISBN: 978-3-942994-05-7). Parthenon-Verlag, 2012.

    "Eseuri pentru o Dogmatica Evanghelica face parte, in egala masura, din preocuparile academice si pastorale personale, fiind inspirata din realitatea cotidiana, in mijlocul careia mesajul hristologic exista, dar se cere formulat dupa structura de gandire a omului modern, intr-un limbaj adaptat, pe care acesta sa il perceapa si sa il accepte. Din fiecare text evanghelic analizat am extras un set de „dogme” sau invataturi pe care le punem la inima cititorului, student in ale teologiei sau credincios de rand (cu atat mai mult), care va avea sau isi va face timp sa se dedice constant lecturii din Sfanta Scriptura. Desi termenul „dogma” si derivatii acestuia sunt intelesi in mediul secular cu o inevitabila nuanta peiorativa, il propunem spre folosire, nu din incapatanare, ci din fidelitate fata de traditia Bisericii si din respect pentru jertfele crestinilor care au aparat „dogmele Bisericii” lucrand, prin aplicarea lor in propria viata, la mantuirea lumii.
in continut, lucrarea abordeaza, mai intai, invatatura clasica despre Iisus Hristos, apoi se concentreaza pe diferite aspecte ale teologiei dogmatice, concretizate istoric in jurul Persoanei lui Iisus Hristos-Fiul Omului, Persoana care se extinde trans-istoric in fiinta fiecarui credincios crestin ortodox. Fara Hristos nu se poate accepta dogma Sfintei Treimi, fara El nu exista ecleziologie, fara El Duhul Sfant nu ar lucra in Biserica si in Sfintele Taine, fara El nu este posibila restaurarea si transfigurarea creatiei, in frunte cu omul, nu s-ar putea concepe refacerea mediului inconjurator prin responsabilizarea umanitatii in general si comuniunea iubitoare a omului cu Dumnezeu.


    Eseuri pentru o DOGMATICa EVANGHELICa - Dimensiunea moderna a hristologiei - Editura Performantica 2012.

    "Experienta misticului depinde in mod deosebit de ceea ce el accepta a priori ca Adevar Revelat. Aici apar insa diferentele si interiorul traditiei crestine: misticul crestin occidental va cauta vederea lui Hristos pe cruce, dar nu ca icoana a unei realitati transcendente, ci agonizand si suferind, dincolo de cuvinte, isihastul rasaritean va vedea un Hristos inviat, in lumina taborica. Spre deosebire de acestia un musulman se va simti transportat la Mecca, unde-l va intalni pe Profetul lui Dumnezeu in rugaciune si implinirea actelor ritualice. Asadar, la nivelul trairii mistice, precizarile doctrinare, ce par inoportune in explicarea experientelor ca atare si sunt aparent identice in fiecare traditie, poarta in ele greutatea finalitatii actului mistic."

    Un singur Dumnezeu? - interferente crestino-musulmane in primele secole de coexistenta

    "Acest volum trateaza relatia dintre religie, stat si societate in Europa Centrala, Estica si Sud-Estica. Dupa caderea «cortinei de fier»" a fost nevoie ca religia sa fie redefinita atat in contextul ei juridic cat si in cel social. Nu numai ca a fost encesar sa fie schimbate legile privind religia si drepturile individului de a-si urma propria credinta, dar si toleranta societatii in ceea ce priveste exprimarea religioasa a trebuit sa fie ajustata. Avand in vedere mutitudinea de traditii din aceasta regiune, nu exista un singur model european.

    Religion between Church, State and Society - (ed. et all), Verlag Dr. Kovac, Hamburg, 2007

    "Implicarea in viata sociala a semenilor nostri, in contextul actual, inceteaza sa mai fie de competenta exclusiva a institutiilor specializate si este din ce in ce maim mult o problema de responsabilitate publica care implica toti membrii societatii, de la institutii transnationale la persoana fizica, care nu poate si nu trebuie sa ignore comunitatea"

    European Societies in Transition. Social Development and Social Work - editura Performantica, Iasi, 2009

    Lucrarea apare in momentul cand se vorbeste tot mai mult despre disparitia iminenta a textului pe suport de hartie. O simpla si sumara cercetare pe Internet va arata ca omul modern simte nevoia de a scrie fara inhibitii si fara disciplina. Chiar profesorii sunt astazi captivati de ideea "blogului" personal, unde se descopera nu doar "specialistul" ci si "profesorul om". Volumul este scris cu multa disciplina si profesionalism.

    Teologia se face in istorie; istoria valideaza teologia: invatamantul universitar vocational la ceas aniversar - 2010. Studii si cercetari, Editura Doxologia, Iasi, 2010

Lucrarea apare in momentul cand se vorbeste tot mai mult despre disparitia iminenta a textului pe suport de hartie. O simpla si sumara cercetare pe Internet va arata ca omul modern simte nevoia de a scrie fara inhibitii si fara disciplina. Chiar profesorii sunt astazi captivati de ideea "blogului" personal, unde se descopera nu doar "specialistul" ci si "profesorul om". Volumul este scris cu multa disciplina si profesionalism. El se remarca prin cateva particularitati care il scot din spatiul banalului text de piata. Mai intai, este o carte document, pentru ca in ea se cuprinde nasterea, cresterea si maturizarea unui organism istoric viu: Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae", continuatoarea traditiei invatamantului academic iesean.

Prin varietata studiilor, este un volum complex, aducand contributii atat din partea intemeietorilor, formatorilor si ostenitorilor, cat si din partea colaboratorilor din tara si strainatate. Privita astfel, rauvoitorii ar putea-o numi o lucrare sincretica, dar suntem convinsi ca lectura ei va consduce la concluzia ca este o alcatuire sintetica. Pentru cei familiarizati cu pictura din Sala Pasilor Pierduti a universitatii iesene, as asimila volumul de fata cu imaginea lui Sabin Balasa, numita "omagiu intemeietorilor".

Prin faptul ca, intr-o anumita masura se refera la trecut, lucrarea are si meritul de a arunca o privire spre viitor, mai exact la misiunea invatamantului teologic in universitati si misiunea Bisericii in lumea tot mai secularizata, prin contributii ca cea a Parintelui Viorel Ionita, primul Decan al facultatii, astazi Secretar General interimar al Conferintei Bisericilor Europene, Geneva, Elvetia, precum si a profesorului Pierre-Yves Brandt, Decanul Facultatii de Teologie din Lausanne, Elvetia sau Profesorul Helmut Hoping, fost Decan al Facultatii de teologie din Freiburg, Germania si multi altii.

in sfarsit, prin format si conditiile grafice, volumul este un eveniment jubiliar. Se cuvine sa mentionam contributia Editurii "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in a face dintr-o aparenta simpla carte un monument pe care, atunci cand il ai in fata sa il citesti ca pe o Sfanta Scriptura, cu sentimentul de respect, recunostinta si sfintenie.

Volumul are si alte virtuti de continut si forma dar, mai presus de toate, are menirea de a transmite niste mesaje, caci o lucrare fara mesaj nu justifica nici intreprinderea, nici investitia. Celmai important este ca el cauta sa aprinda sau sa intretina, dupa caz respectul pentru traditie si pentru munca inaintasilor. Traditia este o componenta importanta a educatiei teologice academice, mergand inapoi in istorie pana la modelul vasilian. Traim un timp al schimbarilor de valori, cand generatia tanara se este formatata dupa "gadgeturile" si informatia de pe piata, importata si asimilata fara discernamant, in defavoarea intelepciunii. Cartea propune ca eruditia sa nu capituleze in fata informatiei.

Pe de alta parte, volumul pune in evidenta valoarea credintei in procesul didactic: Iisus Hristos este raspunsul la intrebarea existentiala despre rostul si destinatia vietii pe pamant. Rodul operei Sale rascumparatoare poate fi acceptata doar prin credinta, cea care ofera omului demnitatea de "chip al lui Dumnezeu" chemat la o relatie personala cu Dumnezeu si cu semenii. De aceea, reflexiile teologice asupra credintei in prezentul volum se prezinta sunt mai degraba ca o mare tumultoasa, decat ca un lac linistit. Dealtfel, aceasta este cu adevarat "academia", locul dezbaterii.

Al treilea mesaj al lucrarii este ca teologia este slujire, dupa modelul slujirii lui Iisus Hristos. Modelele de preoti slujitori, misionari si profesori daruiti, se constituie in surse de inspiratie si incurajare pentru cei care aleg sa studieze sau simplu sa citeasca teologie, sa traiasca autentic viata crestina. Absolventii de teologie au avut mereu misiunea de a sluji, ca preoti, profesori, asistenti sociali, pictori sau restauratori. Teologia nu confera demnitati, nu asigura cariera, ci ofera sansa de a sluji, fie in forma institutionala, fie in mod particular, in viata cotidiana.

Si totusi, o lansare de carte inseamna punerea ei in vanzare, in librarii. Cartea de fata a fost scoasa in editie limitata din ratiuni lesne de inteles, din 2008 incoace. Este momentul sa ne intrebam, mai putin retoric, daca se vor gasi mijloacele necesare pentru retiparirea ei in numar cat mai mare pe suport de hartie, sau sa exploram mijloacele necesare de a o face accesibila in mediul virtual, definitiv prezent in viata cotidiana!.

Click pentru a [inchide]
Articole si studii

 1. Elemente de mistica indica in sufism. Notiuni generale, in "Analele stiintifice ale Universitatii «Al.I. Cuza» Iasi" (serie noua) , tom II, 1993-1994.
 2. Anticiparea unei teme ecumenice europene in dialogul ecumenic local, in Reconcilierea in Hristos si consecintele spirituale pentru renasterea omului si a societatii , Trinitas, Iasi, 1995.
 3. Gender - o noua preocupare sau o noua piatra de poticneala, in "Candela Moldovei", IV, nr. 3- 4/1995.
  vezi lista completa a articolelor


Traduceri

 1. Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constatinopol, (colaborare) Biserica si problemele lumii de azi. Vocatia universala a ortodoxiei, Trinitas, Iasi, 1997.
 2. Nicholas Stebbing, Purtatorii Duhului . Duhovnicie si duhovnici in Ortodoxia romaneasca de azi, Deisis, Sibiu, 2005.
 3. P.S. Episcop Moussa, Tineretul crestin si viata de familie - o perspectiva ortodoxa copta, traducere din engleza in volumul Familia crestina azi , Trinitas, Iasi, 1995.
 4. Jooris A. Vercaamen, Misiunea credintei crestine intr-o lume secularizata si multiculturala. O abordare din perspectiva vechi-catolica, in "Analele stiintifice ale Universitatii «Al.I. Cuza» Iasi" (serie noua) , vol. VII, 2002, pp. 129-137. [ citeste ]
 5. Huub Vorgelaar, O calatorie ecumenica in Romania. relatiile ortodoxe-protestante dupa 1989, in Teologie si Viata, nr. 2, 2007.
 6. Kallistos Ware, Viziunea oortodoxa asupra creatiei, in revista "Altarul Reintregirii", nr. 2, 2007, pp. 243-258.


Volume colective

 1. Cultul crestin si mediul inconjurator, in vol . Stiinta, tehnica si arta conservarii si restaurarii patrimoniului cultural , Editura Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi, 1997.
 2. Ortodoxia ca viata si imagine. Traditia si vocatia ei in prezent, in vol. Stiinta, tehnica si arta restaurarii si conservarii , vol. II, Ed. Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi, pp. 261-271.
 3. Cununia - Taina comuniunii eterne, in volumul Nunta - Ghid pentru organizarea perfecta, Editura Samia, Iasi 2006, pp. 15-37. [ citeste ]

domatica
ecumenism
copyright © 2007 - Dan Sandu
pr. dr. Dan SanduRomanaEnglish